October 24, 2017

Jelajah Kesedaran Isu Rohingya di Johor Kutip RM 7,000

Oleh Mohd Khairul B. Ahmad Nordin Tan

JOHOR BAHRU, 15 OKT – Jelajah kesedaran isu Rohingya yang diadakan di sekitar Institusi Pengajian Tinggi dan Masjid pada 11 – 14 Oktober baru-baru ini telah berjaya mengumpulkan RM 7,000.00 hasil sumbangan orang ramai yang bersimpati dan ingin membantu saudara islam di Rohingya.

Jelajah tersebut yang telah dikelolakan oleh Yayasan Ikhlas Johor telah mengunjungi 6 buah masjid dan 2 institusi pengajian tinggi untuk mengadakan sesi ceramah serta kutipan tabung bagi orang ramai menyalurkan sumbangan mereka melalui Yayasan Ikhlas.

Siri ceramah tersebut telah disampaikan oleh Ustaz Abdul Rahman Iskandar, Pengurus Yayasan Ikhlas Kelantan yang dijemput khas bagi siri Jelajah yang julung kali diadakan ini. Pengurus Yayasan Ikhlas Johor, Mohd Khairul berkata “Alhamdulillah, kita mendapat maklumbalas yang sangat baik daripada hadirin yang menghadiri siri ceramah yang diadakan, dan ini merupakan indikator yang menunjukkan bahawa rakyat johor khususnya turut bersama prihatin terhadap isu Rohingya”.

Di dalam siri ceramah beliau, Ustaz Abdul Rahman memberikan penerangan tentang bagaimana sebuah kerajaan islam iaitu Arakan boleh jatuh dan akhirnya penduduk pribumi Rohingya menjadi pelarian di tanah air sendiri. Beliau turut menyeru kepada hadirin pada siri ceramah beliau bahawa tanah air kita ini adalah amanah daripada Allah swt yang wajib dijaga. Umat islam di Malaysia harus mengambil iktibar daripada kisah yang berlaku kepada saudara islam Rohingya supaya bangsa melayu dan umat islam di Malaysia tidak menerima nasib yang sama.

Yayasan Ikhlas akan menghantar rombongan bantuan pada November akan datang yang bakal disertai oleh Ustaz Abdul Rahman Iskandar serta sukarelawan lain disamping turut membawa sepasukan doktor pakar daripada Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (i-Medik) ke kem pelarian Rohingya di Bangladesh bagi menyampaikan bantuan hasil sumbangan orang ramai yang berjaya dikumpulkan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *